Kokos znany jest od wieków. Stosowany jest w gastronomii, przemyśle, upiększaniu. W wielu krajach jest synonimem zdrowia i piękna. Może być spożywany świeży lub jako składnik ciepłych dań.
Kokos ma delikatny i wyrafinowany smak. Z jego białego wnętrza wytwarzane jest mleko kokosowe, które dodaje się do sosów, zup, mięsa albo stanowi bazę owsianki czy zdrowych koktajli odchudzających. Jest ono lekkostrawne, zawiera witaminy i minerały. Bardzo dobrze gasi pragnienie, Woda kokosowa obniża ciśnienie i redukuje stres.
Z wnętrza kokosa powstaje mąka kokosowa. Źródło błonnika i białka z małą zawartością węglowodanów. Można stosować ją do wypieku ciasteczek. Z orzecha kokosowego wywtarzany jest olej kokosowy, wykorzystywany w smażeniu, pieczeniu albo w kosmetyce. W kosmetyce i przemyśle sprawdza się węgiel kokosowy, który ma właściwości oczyszczające.